ENERGIJE KRISTALOV

Glede na sestavo, barvo in vrsto kristalizacije niha struktura vsakega minerala s specifično frekvenco. Za zdravljenje uporabljamo v glavnem minerale, ki vsebujejo silicij, omenjeno specifiko pa jim daje prisotnost kovin in drugih primesi. Prav tako z določenimi samosvojimi frekvencami nihajo tudi posamezni organi v telesu. Za razumevanje zdravilnega delovanja mineralov v smislu fiziološkega aspekta je pomembno dejstvo, da vibrirajo posamezni minerali s frekvencami, ki so adekvatne vibracijam določenih človekovih organov. Če se popolnoma sprostimo in vzamemo mineral v levo, sprejemno roko, bomo v nekem delu telesa začutili prijetno ščemenje; obe nihanji sta se izenačili v resonanci. Ko smo na ta način odkrili, da nek kamen deluje npr. na naše ledvice, ga bomo uporabili takrat, ko so ledvice bolne – ko izgubijo svojo osnovno, zdravo vibracijo. Mineral tedaj položimo na ledveni predel. Frekvenci minerala in ledvic bosta težili k izena­čenju. To pomeni, da bo mineral skušal vplivati na ledvica in jim pomagati do nihanja z zdravo frekvenco, prav tako pa bo oboleli organ povratno deloval na mineral in mu skušal spremeniti frekvenco nihanja. Zato je zelo važno, da vsak mineral po uporabi očistimo. Z minerali lahko delujemo tudi preko čaker, rok oz. prstov, ušes itd, kar bom pojasnil v nadaljnjem besedilu. Pri polaganju mineralov na telo pa ne pozabimo ugotovitev Johna Pierrakosa in se izogibajmo zaključenih kristalov podolgovatih oblik. V teh primerih lahko uporabimo brušene minerale (npr. ploš­čice), lahko pa tudi koničast mineral, obrnjen navpično, držimo v roki in na oboleli organ usmerimo mehko pozornost (nanj se osredotočimo).

Zdravljenje z minerali poteka pogosto tudi tako, da kristaloterapevt polaga ustrezne kabošonsko brušene minerale pacientu na posamezne akupunkturne točke, preko katerih stimulira pretok energije po telesu. To metodo uspešno razvija Američanka Katrina Raphael, ki je v Taosu ustanovila t.i. kristalno akademijo.

Vsak kristal vibrira s svojo lastno frekvenco, torej ima tudi kristal svojo lastno energijo, pravzaprav energijo elementa ali elementarno energijo. O elementih bi na kratko lahko povedali tole: tako makrokozmos (univerzum), kot tudi mikrokozmos (najmanjši pod atomski delčki) sestavlja medsebojno delovanje energije štirih elementov: voda, ogenj, zrak in zemlja, ki združuje prejšnje tri. Vsi skupaj pa izhajajo iz akaše, ki ima v različnih filozofijah različen dobesedni pomen. Lahko bi jo imenovali vzročna sfera, lahko tudi vseobsegajoče, praznina, neskončnost, tudi bistvo vseh, tako materialnih, kot vseh ostalih komponent kozmosa.

ELEMENTI

Element OGNENJ: ta element ima lastnosti toplote in širjenja, je aktivna oblika energije, torej jang ali nosilec pozitivne energije glede na polarnost (jin-jang). Pri energijski razporeditvi glede na energijske centre – čakre, v tretje čakri – solarnem pleksusu prevladuje energija elementa ognja.

Element VODA: voda ima lastnost hladu in krčenja in je popolno nasprotje ognju. Tako je voda po polarnosti negativna energija – jin, prevladuje pa v 2. sakralni ali spolni čakri.

Element  ZRAK: tretji element, ki je nastal iz akaše, je element zraka, ki je nekakšen posrednik med osnovnima elementoma, s katerima je bilo vse zgrajeno, torej vode in ognja. Ognjena lastnost zraka je toplota, vodna pa vlažnost. Njegova energije je nevtralna, pozitivni aspekt je porajanje življenja, negativni pa rušilna polarnost. Četrta – srčna čakra je tisti center, v katerem prevladuje element zraka.

Element ZEMLJA: zemlja je nastala iz medsebojnega delovanja prejšnjih treh elementov ter vsebuje lastnosti vseh treh, tako ognja, vode in zraka. S tem daje ostalim trem elementom konkretno obliko, obenem pa omejuje njihovo delovanje, saj ima posledično nastanek prostora, teže, časa itd...

Zemlja je torej po polarnosti vsota štirih elementov in kvalitet, čeprav jo večinoma glede na sestavo in teksturo (po Kitajski in Japonski filozofiji) za negativno polariziran element, ker v zgornjih slojih (litosfera – od 5 do 130 km) vsebuje daleč največ vode, šele potem zraka, medtem, ko je element ognja prisoten šele v zunanjem in notranjem jedru globoko pod površino zemlje. Prav tako lahko upoštevamo, da več kot 70 % zemeljske površine prekriva voda v obliki morij, rek, jezer itd...Torej jo bomo v osnovi jemali kot element negativne polarizacije. Energija elementa zemlje prevladuje v prvi – korenski čakri. 

Moramo pa se zavedati, da sta osnovna ali prava le prva dva elementa: ogenj in voda, medtem ko ostala dva  povezujeta (združujeta – zemlja ) ali pa posredujeta (zrak) med obema polarnostma, jang – pozitivnim in jin – negativnim energijskim  konceptom glede harmonije. Prav tako moramo vzeti v obzir, da vsak element, tako tudi ogenj in voda vsebujejo tako pozitivno, kot tudi negativno polarnost, aktivno ali pasivno obliko elementa. Glede na bazično energijo pa jih opredeljujemo kot jin( magnetna energija) in jang (električna energija), ali pa nevtralen, oziroma tudi združujoč učinek.

Minerali, kristali se energijsko delijo po elementih, nekateri vsebujejo le enega, večina pa (glede na kristalizacijo, barvo, sestavo...) dva in celo tri energijske komponente. V spodnjih tabelah jih bom razdelil po elementarni energiji, tako da se bomo lahko v osnovi znašli glede odločanja o potrebah uporabe posameznega kristala.

 

 

Tabela- elementarna energija kristalov.pdf

ENERGIJA ELEMENTOV: OGENJ / ZEMLJA / ZRAK

 • GROSULAR (granat)
 • TANZANIT (zoisit z rubinom)
 • RODONIT

 

ENERGIJA ELEMENTOV: VODA / ZEMLJA / ZRAK

 • VARISCIT

 

UNIVERZALNI KRISTALI :

 • KAMENA STRELA (kremen)
 • STAVROLIT
 • HIASTOLIT

 

Ti kristali združujejo energijo vseh elementov in na  podlagi tega, jih lahko uporabljamo v smislu zaščite, uravnovešanja – harmoniziranja energijskih centrov, teles itd...Ti kristali so najbolj primerni za programiranje, vstavljanje določenega programa - „namena“ v kristal, ki na podlagi tega procesa nato poudarja in energijsko podpira določen namen, željo, program.

KRISTALI IN BARVE

Kristale lahko v določeni meri uporabljamo v smislu kvalitete – polarnosti energije, tudi glede na barvo kristala.

Barve kristalov, ki delujejo poživljajoče in aktivno (jang) so v prvi: svetlo rdeča, oranžna in rumena...v manjši meri pa tudi zlati in brezbarvni (prozorni) minerali.

Barve kristala, ki pomirjajo, delujejo pasivno (jin) pa so: modra, vijoličasta in rožnata, v malce manjši meri pa tudi siva, črna, bela in srebrna barva minerala.

Zelena barva vsebuje hladni jin aspekt (modra barva), kot tudi jang, aktivni princip (rumena barva), torej minerali zelene barve v bistvu harmonizirajo energije.

Tople barve ustvarjajo jang -aktivno, vročo energijo, hladne pa jin – pomirjujočo, hladno energijo. V barvnem krogu so nasproti ležeče barve (npr – rumena-vijolična, tako imenovane komplementarne barve, kar je pri uporabi kristalov pri zdravljenju, oziroma uravnovešanju delovanja po čakrah, zelo pomembno.

UPORABA KRISTALOV GLEDE NA  ENERGIJO ELEMENTOV

Primanjkljaj ali presežek določenega elementa energije se najprej pokaže pri diagnosticiranju posamezne čakre, seveda pa se izraža tako v psihičnih in fizičnih disfunkcijah, kot manifestacija težav, bolečin ali bolezni. V takih primerih uporabimo pri zdravljenju – vplivom kristalov, določen mineral, ki je nosilec natanko tiste energije, ki jo potrebujemo za aktiviranje ali pa za pomirjanje, torej harmonijo energijske sestave našega energijskega polja, ki seveda vsebuje tudi fizično telo.

POMANJKANJE ELEMENTOV

POMANJKANJE ELEMENTA  ZEMLJE (slabo delujoča 1. čakra) – v tem primeru uporabljamo kristale, ki vsebujejo energijo elementa zemlje, v določenih primerih tudi zemlja – zrak, zemlja – voda ali pa zemlja – ogenj.

POMANJKANJE ELEMENTA VODE (slabo delujoča 2. čakra) – takrat uporabimo kristale, ki vsebujejo element ognja, pri polaganju ali koncentraciji predvsem na drugo ali tretjo čakro.

POMANJKANJE ELEMENTA OGNJA (slabo delujoča 3. čakra) – uporabimo kristale elementa ognja, kot tudi v določenih primerih ostale, ki imajo v svoji energijski sestavi komponento ognja.

POMANJKANJE ELEMENTA ZRAKA (slabo delujoča 4. čakra) – v takih primerih uporabimo kristale z energijo zraka in tudi kristale s kombinacijo ogenj – zrak.

V primerih pomanjkanja določenega elementa, kar spoznamo po delovanju čakre ali pa psihofizični simptomih, uporabljamo kristale elementarne energije s polaganjem na določeno čakro, nošenjem v žepu ali pa z meditacijami, med katerimi držimo izbran kristal v levi roki in se koncentriramo na čakro ali pa določen organ, oziroma del telesa. V teh primerih traja terapija ali meditacija cca 30 minut.

PRESEŽEK ELEMENTOV - HIPERAKTIVNOST

PRESEŽEK ELEMENTA ZEMLJE ( preveč aktivna 1.čakra)– v tem primeru uporabimo kristale elementa zraka pa tudi kombinacijo: zrak-voda.

PRESEŽEK ELEMENTA VODE ( preveč aktivna 2.čakra) – predvsem uporabimo kristale elementa ognja, pa tudi kombinacijo zemlja – ogenj.

PRESEŽEK ELEMENTA OGNJA ( preveč aktivna 3.čakra) – uporabimo minerale elementa vode, kombinacijo voda – zemlja in voda – zrak.

PRESEŽEK ELEMENTA ZRAKA ( preveč aktivna 4.čakra) – pri presežku elementa zraka, navadno gre tu za pomanjkanje elementa zemlje, uporabimo kristale elementa zemlje, včasih pa tudi kristale v kombinaciji: zemlja – voda in zemlja – zrak.

V primerih hiperaktivnosti čaker uporabljamo lahko tudi barvno kombinacijo, s tem da izberemo mineral, ki je komplementarne barve glede na bazično barvo določene čakre. Primer: v primeru preveč delujoče 3.čakre – solarnega pleksusa, katerega energija je rumena, torej element ognja, uporabimo v tej izbiri (glede barv) vijolično, indigo, ki pomirja in je nosilec jin energije  itd...Vendar je to barvana izbira, ki ne ustreza povsem elementarni energiji kristala. Večinoma se za takšno „barvno“ izbiro odločamo pri hiperaktivnosti 2., 3., 4. in 5. čakre.

ČIŠČENJE KRISTALOV

 • Čiščenje v raztopini vode in soli: v vodi raztopimo 20 % soli (20g na 2dcl vode)
 • v raztopini sode bikarbone in vode
 • v desnosučnih vodnih virih: v naravi, v studenčkih ali potočkih, kjer najdemo vodni vrtinec, kjer se voda suče desno (navadno za kakšnim večjim kamnom itd...)
 • z reikijem (s prošnjo ali pa ga enostavno damo med dlani in pošiljamo vanj reiki)
 • mentalno z nihalom (radiestezija – z mentalnim ukazom)
 • različni magijski procesi transformacije vključno s kabalističnimi procesi ( ilot hailot, noam adonai...)
 • položene na bakreno ploščo: kristal položimo na bakreno ploščo okrogle oblike
 • v bližini – stiku z hematitom in bakrovimi minerali: kristal položimo v stik ali v bližino omenjenih mineralov: hematita, azurita, malahita, modre galice ...Podobno delovanje ima tudi srebro.
 • z uporabo vizualizacije pod tekočo vodo: nujno je alfa stanje in vizualizacija čiščenja kristala pod slapom neskončne svetlobe...
 • z dimom sandalovine, cedre, žajblja, timijana...: prižgemo posušeno vejico omenjenih rastlin in „prekadimo“ kristale. Vzamemo kristal v dlan in gremo z njim skozi dim zelišč.
 • z meditacijo – proces merkava (biorgonomija): uporabimo meditacijo merkava kot transformacijski proces
 • jakikiri jo ka ho (ki-barai tehnika): postopek čiščenja predmetov in objektov
 • zakopane v zemljo: kristal zakopljemo v zemljo za čez noč ali pa dva, tri dni. Nato ga izkopljemo in umijemo pod tekočo vodo.
 • seihe ki chiryo-ho: namenski proces v reikiju
 • koki-ho: transformacija z uporabo „diha“.


Na splošno čistimo kristale v soli, v raztopinah, s pomočjo drugih „čistilnih“mineralov, na bakreni plošči, v desnosučni vodi ali zakopane v zemljo eno noč. Lahko pa tudi več. V procesih to poteka toliko časa, dokler proces ni zaključen.

Energijo kristalov „prebudimo“ ali „napolnimo“ z energijo na več načinov: od mentalnega postopka z radiestezijo, z reikijem, z dihom, s teate tehniko spirale (pozitivna ali negativna), lahko pa tudi s polaganjem kristalov na vpliv sonca ali pa polne lune. Tu moramo paziti na polarnost, tako da  lunina energija (negativna, hladna, pasivna...) ustreza elementarni bazični energiji kristala ( negativni) in sončeva energija (pozitivna, vroča, aktivna...) nasprotno ustrezajo kristali s pozitivno energijsko usmerjenostjo. Na vpliv energije lune izpostavljamo kristale z elementarno energijo vode, zemlje, v nekaterih primerih tudi zraka. Sončni energiji pa izpostavimo kristale, ki pripadajo elementu ognja, včasih tudi zemlje. Seveda pa se tega moramo jasno zavedati, ker drugače pomešamo energijske polarnosti in dobimo npr. citrin, (ki je klasični primer kristala elementa  ognja) po izpostavitvi na vpliv lune, citrin z energijo elementa vode, oziroma negativno energijo,  kar ne ustreza njegovi bazični energiji. V tem primeru nam kristal ne bo posredoval energije   pričakovane kvalitete (jin ali jang), temveč povsem nekaj drugega, čemur sam po sebi ni namenjen. 

Kos kremena v vodi ima sposobnost uničiti gnilobo in druge bakterije, izboljša okus vode, voda postane bolj bistra, nevtralizira klor in nitrate, ter absorbira raznovrstne težke kovine. Pozitivni učinki kremena na vodo so mnogoteri in obstaja dovolj literature na to temo.

Besedilo napisal Matjaž Bogdan Zepan

Če na kratko povzamem bistvo zgornjega besedila. Pri kristalih je treba biti pozoren tudi na elemente in ne samo za katero čakro ali organ se uporablja določen kristal. Recimo, da je neka oseba preveč razdražena, živčna, ima preveč ognja. V knjigah ponavadi piše, da so proti živčnosti ta in ta kristal. Recimo, da jih je omenjenih pet z različnimi elementi. Če bo ta oseba začela nositi kristal z elementom ognja, mu to lahko celo potencira psihično stanje- poslabša. Če bi uporabila kristal z elementom vode, bi pa voda nevtralizirala ogenj in bi se psihofizično stanje stabiliziralo, uravnotežilo oz. izboljšalo. Če povem še malo drugače, pet oseb ima lahko iste simptome, ampak različno delujoče čakre oz. različne energije, zato ne bo vsem pomagal isti kristal. Ampak tisti, ki ima ustrezne elemente za ravnovesje.

Zato se ne splača kupovati kristalov samo na podlagi  čaker ali simptomov, če se cilja na točno določeno (specifično) psihofizično stanje. Bolje je kupiti nevtralen oz. univerzalni kristal (kamena strela), dokler se ne izve malo bolj natančno kaj je v ozadju in približno stanje različnih sil v telesu. Kakšno je energijsko stanje osebe v tistem trenutku, kje ima pomanjkanje ali višek energije.  Ali ima več jin ali jang energije, ipd. Šele na podlagi tega se lahko svetuje kateri kristal bi bil bolj primeren za neko osebo. Če kristali niso pravilno izbrani, je lahko pozitivni učinek manjši ali pa se stvari celo poslabšajo. 

 

 http://sr.scribd.com/doc/27543598/D%C5%BEudi-Hol-Enciklopedija-kristala