Kaj je aura?

Energija duše deluje skozi čakre - energetske centre v eterskem telesu. Čakre so centri, sedem jih je od vrha glave do dna hrbtenice. To je sedem glavnih vhodov in izhodov energije iz duše v zunanji svet in obratno. Deluje v obe smeri. V človekovo auro pritekajo energije iz duše, iz mentalnega telesa in iz astralnega telesa ter krožijo ven in noter skozi čakre. Dokler to poteka učinkovito, dokler energija iz čakre priteka pravilno in je dotok ravno pravšen, ne premajhen, ne prevelik in ni statičen (ves čas mora teči), potem ustvarja auro, ki je v uravnotežena. Tedaj niste bolni.

Bolezen nastane zaradi neravnovesja. Ravnovesje se poruši, če skozi čakro teče preveč ali premalo energije ali pa je energija statična, ne teče. Če je statična, so s tem vzpostavljeni pogoji za takšno ali drugačno bolezen.

Čakre so povezane z endokrinim sistemom, z žlezami v fizičnem telesu, preko žlez pa z različnimi organi po telesu. Če hočete zdraviti organe, kar večina zdravnikov počne - zdravijo srce, jetra, vranico, ledvice ali karkoli že - morate najprej ugotoviti ali organi dobivajo dovolj energije in od katere čakre. Ali so čakre odprte? Ali opravljajo svojo funkcijo? Ali morda energija zastaja, je premalo pretoka? Če energija priteka iz duše, ali je morda prekinjena in blokirana pri svojem delovanju? Take stvari povzročajo bolezni.

Če zdravilec torej želi ozdraviti bolezen, mora razumeti čakre in njihovo delovanje. Razumeti mora energije, ki prihajajo od čaker skozi žleze do organov.    

 

Kaj je to čakra?

Beseda čakra je sanskrtski izraz in pomeni dobesedno "kolo ali vrtinec" energije; stična točka nadijev; glavni psihični center v subtilnem telesu, odgovoren za fiziološke in psihične funkcije

Etrsko telo je telo, ki je v celoti sestavljeno iz linij sil in točk, kjer se te linije sil križajo in tako oblikujejo (na križišču) energijske centre (čakre). Kjer se križa več takih linij sil, imate večji energijski center in tam kjer se srečajo veliki tokovi energij in se križajo, kot na primer v glavi invzdolž hrbtenice, imate sedem glavnih centrov. Obstaja sedem takih glavnih, poleg tega pa še 21 manjših centrov in še 49 malih centrov, ki jih poznajo ezoteriki. Mi se bomo tokrat vseeno omejili na etrsko telo kot na celoto in na sedem glavnih centrov.

Spodaj je podana shematična razvrstitev sedmih glavnih energijskih centrov, kot se pojavljajo v človekovem etrskem telesu. (Alta major in adžna center tvorita en sam center.) Prav tako so navedene žleze z notranjim izločanjem, ki so povezane z vsakim centrom, kot tudi določeni fizični organi, s katerimi so neposredno povezani.

 1. Sedem energijskih centrov:
 2. 1. Center v glavi- sahasrara čakra
 3.     žleza češarika; možgani
 4. 2. Center alta major
 5.     vratna utripalnica; hrbtenica
 6.     Oko ali adžna center- ajna čakra
 7.     hipofiza; oči, ušesa, nos
 8. 3. Grleni center- vishuddha čakra
 9.     žleza ščitnica; glasilke, bronhiji, pljuča
 10. 4. Srčni center- anahata čakra
 11.     timus; srce
 12.     P - R - E - P - O - N - A
 13. 5. Center v sončnem pletežu- manipura čakra
 14.     trebušna slinavka; jetra, želodec, žolčnik
 15. 6. Križnični center- swadhisthana čakra
 16.     spolne žleze, reprodukcijski sistem (moški in ženski)
 17. 7. Center na dnu hrbtenice- mooladhara čakra
 18.     (nasprotje centra v glavi)
 19.     nadledvične žleze, hrbtenica  

 

 

 

 

 

 

 

 

Lahko da vas bo zanimalo kje najdete enaindvajset manjših centrov. Njihova lokacija je v naslednjih točkah:

 1. Dva sta spredaj pred ušesi, blizu tam, kjer se stikata čeljustni kosti.
 2. Dva sta tik nad dojkama.
 3. Eden je tam, kjer se stikata kosti grodnice, blizu žleze ščitnice. Ta z onima dvema prsnima centroma tvori trikotnik sile.
 4. Dva sta na dlaneh, na vsaki roki eden.
 5. Dva sta na podplatih, na vsaki nogi eden.
 6. Dva sta takoj za očmi.
 7. Dva sta povezana tudi s spolnima žlezama.
 8. Eden je blizu jeter.
 9. Eden je povezan z želodcem; je torej povezan s sončnim pleksusom, ni pa identičen z njim.
 10. Dva sta povezana z vranico. V bistvu sestavljata en center, toda takšen, ki ga tvorita dva centra, položena drug čez drugega.
 11. Dva sta – po eden za vsakim kolenom.
 12. Obstaja en močan center, ki je tesno povezan z vagus živcem. Je zelo močan in nekatere okultne šole ga smatrajo za glavnega; ni v hrbtenici, ni pa daleč od priželjca.
 13. Eden je blizu sončnega pleksusa in le-tega povezuje s centrom na dnu hrbtenice, na ta način tvori trikotnik sakralnega centra, sončnega pleksusa in centra na dnu hrbtenice

 

Meridiani in nadiji

Beseda nadi dobesedno pomeni pretok ali tok. V starodavnih tekstih je zapisano da je v psihičnem telesu človeka 72.000 nadijev, ki jih oseba, ki je razvila psihično vizijo, vidi kot tokove svetlobe. Ti nadiji povezujejo različne čakre in psihične centre v subtilnem telesu. Trije med njimi so najbolj pomembni

Sushumna- osrednji kanal; povezan je s centralnim živčnim sistemom in poteka vzporedno s hrbtenjačo

Sushumna potuje iz mooladhare malce nazaj in navzgor do swadhisthana čakre, ki je točka pred trtico, kjer sushumna vstopa v hrbtenico. Od tukaj potuje navzgor skozi hrbtenico preko manipura, anahata in vishuddhi čakre. Iz točke v spodnjih možganih, kjer se končuje hrbtenica, potuje sushumna naravnost navzgor, gre skozi ajno in bindu, ter končuje v centru sahasrare.

Ida- lunin kanal; povezan je z levo nosnico in s parasimpatičnim živčnim sistemom

Pingala- sončev kanal; povezan je s centralnim živčnim sistemom in poteka vzporedno s hrbtenjačo

Prehod pingale se začenja v mooladhari in se v polkrožni krivulji širi po desni strani telesa. V swadhistani prečka sushumna nadij in nato s podobno krivuljo nadaljuje po levi strani ter se v manipuri spet združi s sushumno. Na ta način nadaljuje navzgor, potuje po desni strani v anahato, gre skozi njo in po levi strani navzgor v vishuddhi, nato po desni v ajno, zaključno točko pingala nadija.

Prehod ida nadija se začenja v obratni smeri kot pingala, to se pravi začenja se v mooladhari in se v polkrožni krivulji širi po levi strani telesa. V swadhistani prečka sushumna nadij in nato s podobno krivuljo nadaljuje po desni strani ter se v manipuri spet združi s sushumno. Na ta način nadaljuje navzgor, potuje po levi strani v anahato, gre skozi njo in po desni strani navzgor v vishuddhi, nato pa po levi v ajno, zaključno točko ida nadija. 

 

 


Ezoterika- vprašanja in odgovori

 1. Ali je izraz aura identičen etrskemu telesu, astralnim telesom ali je to nekaj povsem drugega?
 2. Aura je sestavljena iz energij, ki jih izžarevajo vse ravni: raven duše, mentalna, astralna in etrska raven. Skupaj jo sestavi etrsko telo. Njen obseg in jakost sevanja sta odvisni od razvitosti etrskih čaker.
 3.  
 4. (1) Ali je čakre mogoče odpreti na silo?
 5. (2) Ali zdravilci (kot mnogi trdijo) odpirajo čakre?
 6. (3) Ali guruji odpirajo čakre?
 7. (4) Kakšen je pravilen postopek?
 8. (5) Ali ima Zemlja čakre?
 9.  
 10. (1). Ne. Čakre se lahko "odprejo" le v okultnem smislu, takrat ko to omogoči posameznikov razvoj. Ta je rezultat življenjskih izkušenj, skupaj z meditacijo in služenjem. Kakršni koli nasilni postopki (dihalne tehnike, hatha joga in tako dalje) lahko aktivnost čakre spodbudijo (pogosto škodljivo in neuravnoteženo), vendar to ni isto kot okultno odpiranje.
 11. (2) Ne.
 12. (3) Da, to je odvisno od guruja in od posameznikove pripravljenosti.
 13. (4) Če ohranjamo pravilne življenjske vzorce, se čakre naravno in uravnoteženo prebujajo. Pravilni medsebojni odnosi, pravilna meditacija in pravilno služenje zagotavljajo pravilno odpiranje čaker v potrebnem zaporedju.
 14. (5) Da. Obstaja pet glavnih centrov za dotok duhovne energije: New York, London, Ženeva, Darjeeling in Tokio. Dva manjša centra sta Moskva in Rim. Obstaja še veliko manjših centrov, nekateri od njih so na krajih velikih mest širom sveta.
 15.  
 16. Ali ni osredotočenost na čakro adžna nevarna? Slišal sem, da je lahko nevarno, če se koncentriramo na čakre.
 17. Seveda je lahko nevarno, če se, tako kot mnogi ljudje, koncentrirate na določene čakre, še posebej na tiste pod trebušno prepono. Ko se osredotočate na čakro, energija sledi vaši misli. To je temeljni aksiom okultizma – vse v vesolju je energija in energija sledi misli.
 18. Čakre je treba prebuditi v pravilnem zaporedju za vsak žarkovni tip. Zaradi pomanjkanja znanja si ljudje zelo škodujejo. Poleg pravilne uravnoteženosti in naravnanosti čaker mora biti vedno cilj dvig energije iz čaker pod trebušno prepono v čakre nad njo.
 19. Vodilna čakra za mentalno raven je adžna, čakra med obrvmi. Ko se osredotočite na mentalno raven, čustva postanejo ubogljiva brez potlačenja. Čakra adžna povezuje vse čakre pod seboj in popolnoma varno je, če svojo pozornost osredotočate v njej. Adžna je srčni center v glavi. Nekateri pravijo: “Vedno meditiram skozi srčno čakro.” To je v redu. Ne morete meditirati skozi adžno, ne da bi meditirali tudi skozi srčno čakro.
 20.  
 21. Kaj nam lahko poveste o tobaku, alkoholu ali pa drogah, kakršni sta marihuana in LSD? Ali vplivajo na meditacijo?
 22. Če škodujejo fizičnemu telesu, in navadno škodujejo, slabo vplivajo na njegovo sposobnost vsrkavanja in prenašanja duhovnih energij, ki so zelo močne. Čistejše kot je telo, lažje te energije absorbira. Vendar pa ne smemo biti fanatični. Nisem guru in vam ne ukazujem, vendar pa mislim, da je opustitev kakršnih koli drog prvi pogoj za resnejše meditacijsko delo. Droge zelo škodijo kakršni koli duhovni poti, ker uničujejo živčni sistem. Živčni sistem je na fizični ravni vez med dušo in njenim posrednikom, na etrskih ravneh je dvojnik fizičnega živčnega sistema. Sestavlja ga nešteto svetlobnih vlaken (imenujejo se nadiji), ki so osnova vsega živčnega sistema. Ob smrti se etrsko telo osvobodi gostega fizičnega telesa tako, da nadije potrga iz živčnega sistema.
 23. LSD ali pa katera koli druga halucinogena droga škodljivo vpliva na živčni sistem. Nekateri vplivi so znani, drugi pa precej neznani. Vedno obstaja nevarnost, da poškodujete mrežo nadijev med fizično in etrsko ravnijo. Halucinacije, ki jih te droge povzročajo, so posledica tega uničevanja, ki lahko vodi v norost.
 24.  
 25. Ali marihuano štejete med droge?
 26. Da, seveda. Dolgoročno zelo škoduje živčnemu sistemu. Če meditirate, marihuane ne bi smeli uživati. 
 27.  
 28. Tobak?
 29. Tobak je neprijeten, hkrati pa slabi vitalnost telesa. Svetoval bi vam, da kajenje povsem opustite. 
 30.  
 31. Kaj pa alkohol?
 32. Alkohol vpliva na dva načina. Majhna količina alkohola pozitivno vpliva na telo, deluje krepilno, večje količine alkohola pa so škodljive in bi se jim morali izogibati. 
 33.  
 34. In aspirin?
 35. Aspirin je strup. Sploh ga ne bi smeli uživati. Če potrebujete sredstvo za lajšanje bolečin, vam svetujem, da aspirin jemljete samo homeopatsko potenciran, saj je v tem primeru tako prečiščen, da je skoraj povsem neškodljiv. Proti glavobolom namesto aspirina lahko jemljete homeopatski pripravek iz omeja (akonita). 
 36.  
 37. Nekatere skupine meditirajo ob prižganem kadilu. Kadilo sicer ne vsebuje nikotina, vendar, (1) ali je njegov dim res popolnoma neškodljiv za zdravje? (2) Ali kadilo pomaga prevajati energije?
 38. (1) Kadilo lahko slabo vpliva na ljudi, ki imajo astmo ali bolezni pljuč.
 39. (2) Ne.
 40.  
 41. Ali lahko kaj storimo, da bi povečali čistost svojih fizičnih teles? Ali to lahko dosežemo na primer s spremembo prehrane?
 42. Da, vendar pa na taka vprašanja ne morem odgovarjati, ker nisem tako zelo discipliniran. Na fizično telo kar pozabim. Redko kdaj sploh pomislim nanj. Jem, kar mi ustreza, pijem, kar mi ustreza, svoje fizično telo pa pustim, da počne, kar mora pač početi. Ne jem mesa in izogibam se stvari, za katere vem, da mi škodujejo. Mesa lahko pojeste kolikor hočete in še vedno lahko meditirate, če pa želite prejeti posvečenje, če želite hitro duhovno napredovati, če želite vsrkati kolikor je mogoče duhovnih energij, s kolikor je mogoče visokimi vibracijami (najvišjimi, kar jih vaše telo lahko prenese), potem ne jejte mesa. Ribe so nevtralne. Perutnina je boljša od rdečega mesa, ni pa tako nevtralna kot ribe. Za učenca bi moralo biti vegetarijanstvo pravilo. Vendar pa je bolje, da glede prehrane niste fanatični. Telo ni tako zelo pomembno, razen za tiste, ki se približujejo prvemu posvečenju. Po prvem posvečenju pa bi morali biti, kar se prehrane tiče, avtomatično disciplinirani (z zdravim razumom in z občutkom za mero).
 43.  
 44. Lahko s fiziološkimi tehnikami okrepimo povezavo med dušo in živčnim sistemom?
 45. Živčni sistem lahko vedno okrepite. Močnejši kot je, v večji meri ga lahko duša uporabi, da se skozenj izraža v treh telesih. Tega ne bi preveč na široko razlagal, očitno je, da če boste svoje fizično telo kakor koli okrepili, ga bo duša laže uporabljala.
 46.  
 47. Je med prvima dvema posvečenjema pomembneje, da skrbimo za svoj živčni sistem, kot pozneje?
 48. Da in ne. Človek, ki ima vsaj tretje posvečenje (planetarno), lahko s svojim fizičnim telesom počne stvari, ki jih ljudje z nižjimi posvečenji, še posebej s prvim, ne morejo početi brez posledic. Posvečenec prve stopnje prejme prvo posvečenje kot dokaz, da ima nadzor nad svojim fizičnim telesom. Zato oseba, ki se bliža prvemu posveče­nju, veliko pozornosti posveča svojemu telesu: krepi ga, s tem pa krepi tudi živčni sistem. V skladu z razvojno potjo je vse, kar pripomore k zdravju in dobremu počutju, s tem pa k boljšemu pretoku energije po telesu in živčnem sistemu. Le tako lahko namreč ustvarimo telo, ki bo ob posvečenju sposobno vzdržati energijski tok iz posvečevalne palice. Prešibko telo tega ne bi vzdržalo, četudi bi bila oseba pripravljena. Posvečenje lahko prejmete le z rela­tivno zdravim telesom z močnim živčnim sistemom, ki lahko to obremenitev prenese. Za vse poskrbi duša. Človeka spodbuja, da počne stvari, ki krepijo fizično telo. Zato na primer mnogi ljudje postanejo vegetarijanci, prenehajo piti alkohol in kaditi. Kasneje lahko počnete, kar hočete, do prvega posvečenja pa se morate vsemu temu odpovedati.
 49.  
 50. Glede na to, da živčni sistem povezuje dušo z njenimi telesi, kaj lahko storimo, da bi ga okrepili?
 51. Vsekakor jemljite vitamin B, toda to ni rešitev. Pomembno je, da svojega živčnega sistema ne zlorabljamo. Spanec naj bo dovolj dolg, hkrati pa ne predolg. Izogibajte se stresu. To pomeni, da se morate naučiti sprostitve. Stres je posledica nezdravih življenjskih vzorcev, ki se odraža na našem živčnem sistemu. Ne uživajte drog, halucinogenih ali kakršnih koli drugih. Ljudje mislijo, da je kanabis neškodljiv, v resnici pa je popolnoma enako škodljiv kot ostale droge. Počasneje škoduje in škodo je teže oceniti, vendar pa na živčni sistem vpliva zelo slabo. Halucinogene droge živčni sistem zelo spodbudijo, zloraba sistema pa potem neizogibno pripelje do njegovega večjega ali manjšega propada. Prav to se zgodi odvisnikom od drog, ki pretiravajo. Njihov živčni sistem je vsaj močno poškodovan, če že ne uničen. Tudi zdravila, kot je aspirin, slabo vplivajo na živčni sistem. Verjetno ni zdravila, ki ne bi tako ali drugače vplivalo na živčni sistem. Seveda pa so nekatera bolj škodljiva od drugih. V življenju moramo tehtati. Če ste bolni in jemljete zdravila, morate to tehtati s škodo, ki jo ta zdravila povzročijo vašemu živčnemu sistemu. Odločiti se morate. Da bi človeka ohranili pri življenju, moramo včasih uporabiti zdravilo, ki do ne­ke mere poškoduje živčni sistem.
 52.  
 53. Živčni sistem je zelo občutljiv instrument, skozi katerega se pretakajo sporočila z vseh ravni, od dušine navzdol, v možgane; zato nanj vpliva vse, kar počnemo, vsak vdih onesnaženega zraka. Tudi naša onesnažena voda in zelenjava, v kateri se kopičijo DDT in drugi pesticidi, zelo slabo vplivajo nanj. Mnoge bolezni, ki se zdaj porajajo v svetu, in virusi, ki so posledica te motnje, zelo sla­bo vplivajo na živčni sistem človeštva. Tudi kava je zelo škodljiva. Američani živijo od kave. Na srečo je ne znajo pripraviti! Če bi to­liko kave popili na način, kot jo pripravijo Italijani, bi bili še na mnogo slabšem! Mislim, da je eden od razlogov, zakaj Američani med  “intenzivno“ meditacijo ne morejo sedeti pri miru dlje kot nekaj minut, gotovo ta, da popijejo preveč kave. Kava je močan stimulant in vse, kar prekomerno spodbuja živčni sistem, je dolgoročno lahko samo škodljivo.
 54.  
 55. V kolikšni meri si je nekdo, ki je nekoč užival halucinogene droge, na primer v 60. letih kot mnogi drugi, poškodoval živčni sistem? Se lahko pozdravi?
 56. Ves njihov sistem je pogosto tako zelo poškodovan, da so svojo inkarnacijo v nekem smislu zapravili. Tak človek sicer živi naprej, toda z vidika duše ne more več resnično vzpodbujati svojih teles. Vendar pa to velja samo v skrajnih primerih. Vsekakor se  lahko pozdravimo. Mojster nam lahko znova oživi sistem, prav tako lahko to storimo sami, ko se začnemo zavedati svojega Jaza. Ko se začnemo zavedati Jaza, prikličemo energijo Jaza, ki se skozi dušo spusti z monadine ravni. Ta energija pa je lahko tako močna, da nam popolnoma prenovi živčni sistem. Kakor koli že, Mojstri na smrt ne gledajo tako kot mi. Smrt je le začasna.
 57.  
 58. Prej ste rekli, da majhne količine alkohola ne škodijo.
 59. Za majhno količino to še vedno drži. Toda ta količina je tako majhna, da je skoraj ni vredno piti! Majhna količina alkohola je tonik. Kar je več od tega, lahko poškoduje živčni sistem. Stvari morate zopet pretehtati. Kaj je pomembnejše? Učinek alkohola ali vaš živčni sistem? Na to morate gledati dolgoročno.
 60.  
 61. Kaj škodi nadijem in kako jih lahko prenovimo?
 62. Na prvem mestu so droge in stres. Stres je rezultat preobremenjenega živčnega sistema, ki je napadan z vseh strani. Je po­sledica, ki jo je na našem živčnem sistemu pustil nevrotičen način življenja. Zato se moramo naučiti sprostiti se in plavati s tokom življenja, namesto da se mu upiramo. Mnogi ljudje se upirajo to­ku življenja. Morali pa bi se mu samo prepustiti. Na primer, hodite po oglušujoče hrupni cesti in hrupu se upirate. Zato se ga ves čas zavedate in ste pod stresom. Če pa se hrupu prepustite in se z njim sprijaznite, če se ga zavedate, ne da bi se mu upirali, ugotovite, da se nenadoma sprostite. Tako hrup nima več tako močnega učinka na vaše etrsko telo, s tem pa tudi na vaš živčni sistem, kot bi ga imel sicer. Podobno velja za vsako situacijo, ki bi bila navadno zaradi čustvenega odziva za vas stresna. Opazujte jo, ne upirajte se ji in  ne skušajte je spremeniti. Samo opazujte jo. Od sebe ne zahtevajte, da jo boste prenesli, po drugi strani pa se ji ne skušajte izogniti. Le opazujte jo, dovolite, da se zgodi, ne da bi nanjo reagirali. Odvežite se od nje. Samo stvari, na katere niste navezani, vam ne morejo škodovati. To je bistvo nenavezanosti. Skušajte biti nenavezani na zunanje dražljaje, ki vam lahko škodujejo. Hrup je eden izmed glavnih virov stresa in s tem utrujenosti.
 63.  
 1. Viri:
 2. Ezoterika
 3. Alice A. Bailey- Esotheric Healing
 4. Tantrične meditacije